kanelbullar (så här bakade jag dom)
Heej ! Tänkte jag skulle skriva receptet på kanelbullarna som jag bakade. Det finns ju säkert flera olika sätt eller ingredienser men jag bakade efter dehär receptet :)Förstod inte allt själv så mamma hjälpte mig :D Så nu sätter vi igång.
Ingredienser
ca. 60st
- 1 paket (50g) jäst för söta degar dl:deciliter
- 5dl fingervarm mjölk g:gram
- 150g rumsvarmt margarin el. 1½ dl flytande tsk: tesked
- 1 dl strösocker eller vit sirap msk: matsked
- 1 tsk salt ca. : cirka
- 1-2 tsk stött eller mals kardemumma
- 14 dl vetemjöl special
fyllning
- 200g rumsvarmt smör
- 1½ dl strösocker
- 4 msk mald kanel
Pensling
- ägg
- pärlsocker
Man behöver muffinsformar att sätta dom i om man vill ha de.
- Lös upp jästen i lite av mjölken i en stor bunke. Häll i resten av mjölken. Tillsätt margarin i bitar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degenjäsa övertäckt i ca. 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela upp degen i 2 bitar och forma till stora bullar. Låt bullarna vila någon minut innan du kavlar ut den. Rör under tiden ihop kanelen med Sockret. inget smör ( Fyllningen)
- Kavla degen med lätta tag till 2 rektanglar 60x25 cm (ingen skillnad) med så raka kanter som möjligt. Lyftdegen emellanåt och mjöla undertill så att den inte fastnar.
- bred på fyllningen. Bred först på smöret och sedan strör du på kanelen och sockret.Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.Skär varje rulle i ca. 30 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i papperformar (muffinsformar) eller derekt på smörpapper. Täck bullarna med bakduk och låt dem jäsa ca. 30 minuter. Värm ugnen till 250 Grader.
- Tryck försiktigt på en bulle. om degen snabbt höjer sig är den färdigjäst. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- Ät och njut!!
Kommentarer
Trackback